Menü

Mitől kávé a kávé?

 

Mi is az a kávéíz? Sokszor keserűnek, általában erősnek mondjuk, de cappuccinoként lehet lágy is. Egyik sem hátrány, főleg, ha megkóstoljuk az összes vadonatúj Dolce Gusto kapszulát. A kávé széleskörben való elterjedésének köszönhetően illik, több fogalmat használnunk a jellemzésére, hiszen a legtöbben naponta többszö is fogyasztjuk őket.

 

 

Mindenki meg tudja állapítani ha egy kávé jó, de természetesen azt is, ha rossz. Bár mindig nehéz szavakkal jellemezni az ízeket, összeírtunk pár támpontot amik alapján mi is értékelni szoktuk a Dolce Gusto  kompatibilis kávékapszuláinkat.

 

Amikor tiszta kávét kóstolunk, és nem öntjük fel sem tejjel, sem tejszínnel, esetleg cukorral, akkor az ízélményünket a következő tulajdonságok határozzák meg együttesen. A kávé testessége, savassága, aromája határozza meg, hogy milyen képet alkotunk összességében a kávékapszuláról.

 

A kávé testessége

A kávé testessége alatt azt értjük, hogy mennyire kelt intenzív és sűrű hatást szánkban a kapszula. A testes kávé ellentéte, ha az italt hígnak, vagy esetleg vizesnek érezzük. A kávéhoz hozzáadott tejszín, vagy tej természetesen felhigítja a tiszta kávé folyadékot, azonban a testességét fokozzuk ezzel a lépéssel, mert a tejszín és a tej is határozottan a sűrűbb az egyszerű víznél. A intenzívebb, testesebb kávékapszulákat jobbnak, míg a hígabb, vizesebb italokat általában gyengébbnek ítéljük.

 

A kávé savassága

A savasság az a különleges jelenség, aminek mástól elvonatkoztatható íze nincs, azonban erejét mégis érezzük. A kávé savasságát főleg a nyelvük oldalán és hegyén érezzük, hasonlóan a citrusfélék kellemes savasságához, amikhez természetesen ízeket is társítunk. Savasnak érezhetjük a narancs facsart levét is, pedig az ital természetesen édes, és erről a cukortartalma is árulkodik. Hasonlót érzünk egy Dolce Gusto kapszula elfogyasztásakor is.


Minél intenzívebb pörkölést kap egy kávébab, annál lágyabb lesz az íze, teház annál kevésbé érezhető a benne rejlő savtartalom is. A savasság, vagy savanyúság leginkább a kevésbé pörkölt, inkább Arabica típusú kávékban érezhető. Éppen ezért szoktuk kizárólag tejjel ajánlani, mivel eszpresszó kávéként nem mindenkinek nyeri el tetszését.

 

A kávé aromája

Sokszor használjuk az aroma és az íz szavakat egymás szinonímájaként, azonban ezek a kávé esetében mást jelentenek. Természetesen egy kávé elfogyasztása közben az íz és az aroma elkülönítéséhez sok rutinra, tapaztalatra, rengeteg különböző Dolce Gusto kapszula elfogyasztására van szükség.


A kávé ízét meghatározza annak fajtája, termőterülete, a leszedés évében ért napfény mennyisége. Az igazi hozzáértők képesek termőterület alapján is megkülönböztetni egyes kávék egyedi ízvilágát.

Tartalomhoz tartozó címkék: kávékapszula , dolce gusto kávékapszula ár

Keresés