Menü

A tökéletes tejhab titka

A Cappuccino-k esetében a tejhab elég kritikus téma. Kevés helyen készítik el megfelelően, mivel rendívül időigényes. Persze, ha csak otthon gyorsan készítenénk egy finom kávét elég lenne csak egy tökéletes Dolce Gusto Cappuccino kapszulát elkészítenünk 10 másodperc alatt.

 

Azonban ebben a cikkben inkább bemutatjuk, hogy kell elkészíteni eredeti Olasz hagyományok szerint. Fontos figyelembe venni, hogy ha felforr a tej a gőzölés közben, akkor, amint először megízleljük az elkészített Cappuccino-t, - csúnya égési sérülést szerezhetünk. A felszolgált kávénak már azonnal fogyaszthatónak kell lennie! A forrázás okán történő hiba szinte mindig a gőzölés folyamatában keresendő.

 

Gyakorlásként egyszerűbben készíthetünk tejhabot az alacsonyabb zsírtartalmú tejekből, mint a zsírosabb fajtákból. Természetesen az igazi Cappuccino zsíros tejből készül, de azok elkészítése már nagy gyakorlatot igényel. Fontos, hogy minél jobban hűtve kezdjük el a gőzölést, így több időnk marad a tökéletes hab elkészítésére.

 

Fontos, hogy a folyamat elkezdése előtt, ki kell engednünk a gőzölő csövön a még csepegő,  fel nem melegedett, vizes gőzt. Várjunk addig, amíg a gőz “száraz” lesz és nem csöpög a csőből víz. Ha ezzel megvagyunk, akkor egy gyors mozdulattal zárjuk is el. A gyorsaság ezen a ponton nagyon fontos mivel, ha lassan csináljuk, a gőzcsap kihűl és kezdhetjük előről a folyamatot.

 

 

Következő lépésben a tejjel teli edényt a gőzcsap alá helyezzük, és egy hirtelen mozdulattal kinyitjuk. Itt következik az egyik, legfontosabb dolog, hogy a gőzcső vége, ahogy sörcsapolás közben a sörcsap vége is, mindig a tej felszínén legyen és sosem benne. Gőzölés során emelkedni fog a tej magassága, tehát ezzel párhuzamosan nekünk lejjebb kell engednünk az edényt, folyamatosan távolodva a gőzcsőtől. 

 

A harmadik lépésben, miután megfelelő mennyiségű levegőt juttattunk a tejbe, emeljük feljebb fém poharat, hogy a gőzölőcső vége szinte leérjen az edény aljára. Ennek köszönhetően a tej örvénylő mozgásba kezd, és ezzel tudjuk eloszlatni a létrejött buborékokat a tej teljes egészében. Ennek végeredményeként alakul ki a tökéletes tejhab, apró, szinte alig látható kis buborékokból.

 

A gőzölő edényt ebben a folyamatban, körkörösen célszerű mozgatni a cső körül, mert így jobb eredményt lehet elérni a keveredésben.

 

Ha kezünket a fémedény falán tartjuk, akkor egy kis gyakorlással tökéletesen érezni fogjuk, mikor kell a gőzölést abbahagyni. Amikor a fém már annyira felforrósodott, hogy a kezünket még éppen rajta tudjuk tartani, akkor tökéletes.

 

Utolsó lépésként, miután elvettük már az edényt, nyissuk ki a gőzcsövet, hogy távozhasson belőle a csőben maradt tej majd nedves konyharuhával  töröljük tisztára.  Ha elmulasztjuk, a forró tej beleszárad és könnyen ronthatja a következő italunk minőségét.

Tartalomhoz tartozó címkék: kávékapszula , dolce gusto kapszula , dolce gusto kávékapszula ár

Keresés