Mit kell tudni a kávépörkölésről?
Ahhoz, hogy a kávékapszuláink tökéletes és harmonikus ízvilággal rendelkezzenek, elengedhetetlen a kávészemek megfelelő pörkölése, azaz bizonyos hőmérsékletre való hevítése. Különböző hőhatások mellet, különböző változások állnak be a kávészemek kémiai és fizikai tulajdonságaiban. A különbözű pörkölési folyamatok, mindössze annyiban térnek el egymástól, hogy mekkora hőmérsékleten és meddig tart a kávészemek pörkölési folyamata.
A különböző pörkölési folyamatok alatt megváltozik a kávébabszemek színe, mérete, aromája, valamint a belőlük készíthető ital ízvilága is már ekkor eldől. Persze az őrlés és a kávékészítés módja , valamint a kávégép minősége is kétség kívül szerepet játszik a megfelelő aroma elérésében. Szerencsére, Dolce Gusto kapszulákat fogadó kávégépeinkkel lehetetlen mellé lőnünk, hiszen a tökéletes és folytonos minőség mindig is adott lesz.
A kávé pörkölésében egy biztos. Minél magasabb hőfokon, minél hosszabban prököljük a kávészemeket, a színük annál sötétebb lesz. Tapasztalataink és bármilyen egyéb konyhai ismeretünk alapján bátran kijelenthetjük, hogy a sötétebb szín, mindenféleképpen markánsabb ízvilágot is eredményez. Azonban az már kevésbé közismert tény, hogy a pörkölésnek számos különböző opciója létezik, mivel a hőmérsékletet, a pörkölési folyamat közben is kedvünkre variálhatjuk. Ezzel az eljárással, ugyanazon az alapanyagokból teljesen más erősségű, vagy ízvilágú kávét is kaphatunk.
A pörkölési folyamat alatt, a a kezelésnek alávetett kávébabokból szinte maradéktalanul eltávozik a nedvesség. Ezt követően a kávészemekben lévő szénhidrátok karamellizálódnak. Az elkészült kávé savasságát is a pörkölés menete határozza meg, mivel minél hosszabb ideig pörkölődnek a babok, annál többet veszítenek el savasságukból és annal lágyabb ízt kapnak. Az édesebb Dolce Gusto kapszulák titka a hosszabb, viszonylag alacsony hőfokon történő pörkölés. Mivel ez a pörkölési mód akár több napig is eltarthat, nem véletlen, hogy az édesebb kávék sokszor sokkal drágábak, mint savanykásabb társaik. A koffeintartalom épp fordítottan arányos, az édességge. Minél sötétebb a pörkölt kávé, annál kevesebb koffeint tartalmaz. A még éretlen, zöld babok tartalmaznak a legtöbb koffeint és ez a mennyiség bármilyen hőkezelés hatására csak csökken.
A különböző pörkölési szintek:
A legtöbb pörkölési szinteknek saját neve van. Európában az alábbi pörkölési szintek jellemzőek:
Hamburgi pörkölés:
Alapanyag tekintetében, kizárólag arabica kávét tartalmat és a kávébabokat éppen világosbarna színűre hevítik. A pörkölt kávészemekből, csak forrázással készül az autentikus kávéital, ami nagyon lágy színű. Egy kissebb csészéből fogyasztva, a kávén keresztül szinte tökéletesen látható marad a csésze alján található minta.
Bécsi pörkölés:
Kizárólag arabica kávéfajtából közép, de inkább sötétebb barna kávébabokat pörkölünk. Az elkészített kávéitalban pedig megjelenik az enyhén kesernyés kávéíz. Igazi bécsi kávézókban gyakran, kérés nélkül is tejhabbal szolgálják fel.
Francia pörkölés:
A pörkölé által nyert kávé világosabb szemeket mellőző sötétbarna árnyalatban tündököl. Felszínén, tisztán fogyasztva olajos réteget láthatunk. Arabica kávébabok mellet, a tökéletes Crema elérése végett Robusta szemeket is tartalmazhat. A folyamat során felszabadult ízek különösen intenzívek és hosszú lecsengésűek.
Olasz pörkölés:
A legsötétebb szokványos pörkölés, melynél mély sötétbarna színt kapunk végeredményül. A kávészemek és a belőlük készített ital is olajosan csillognak. Tartalmaz Robusta szemeket is, de Arabica túlsúlyos, hiszen csak így készíthető tökéletes eszpresszó.
Tartalomhoz tartozó címkék: kávékapszula , dolce gusto kávékapszula ár