Menü

Az Instant Kávé és az Igazság!

 

Szerettem volna, ezt a cikket úgy kezdeni, hogy látjátok én megmondtam... Nem is olyan jó ez az instant kávé, mint a kávékapszula, mert nem is igazi kávéból készül és még egészségtelen is, de ezt nem tehetem. Hogy miért?

 

 

Utánajártunk, a 2000-es évek elején hódításnak indult instant kávénak. Gondolom mindenkinek volt egy időszaka, amikor a polcon szinte mindig ott pihent a jó öreg Nescafé. Ez a szokás (szerencsére) kezd kimenni a divatból és elkezdett hódítani az újabb és magasabb minőségű kávéőrület, a kapszulás kávé, de most nem ez a cikkünk témája.

Sokan úgy gondolják, hogy az instant kávé tele van egészségtelen adalékanyagokkal, hogy úgy oldódjon, ahogy azt teszi, hozzáadott ízfokozót tartalmaz és különböző színezékeket. Most eloszlatom a tévhiteket!

 

Tény 1: Az instant kávé 100% valódi kávéból készül

 

A folyamatot a következőképpen kell elképzelni:

Az instant kávé készítésének az alapja a kávé egyenletes őrlése, majd megfelelő nyomás alatt 100C°-nál is forróbb vízben történő párlása. Ebben a folyamatban egyszerre akár 1000 kg kávé főzésére is gondolni kell. A forró víz egy részét hagyják elpárologni, ennek következtében sűrű kávé készítmény marad vissza. A megfelelő állagú kávésűrítményt egy nagy alagútszerű futószalagon továbbítják, amiben az áramoltatott forró levegő a fennmaradó vizet is gondosan elpárologtatja.

Ami a teljes szárítás után megmarad, az az instant kávépor. A nagyobb szemcsés változatát pedig fagyasztásos szárítási eljárással kezelik. A magas nyomáson főzött kávésűrítményt lefagyasztják, majd felengedés előtt apró szemcsékké aprítják. A keletkezett kávét ezután vákuumkamrában lassan melegítik fel. Mivel a vákuumban a víz forráspontja alacsonyabb, a fennmaradó nedvesség úgy párologtatható el, hogy a kávé különleges aromái szerencsésen megmaradnak.

 

Tény 2: Az instant kávéban nincsenek adalékanyagok

 

A fenti eljárásból következik, hogy a kávéport, és a granulátumot is, kizárólag a már lefőzött és átpárolt kávé nedvességkivonásával készítik, így semmilyen adalékanyag hozzáadása nem szükséges a boltban megvásárolható állapot eléréséhez. Természetesen az íze, az előzetes feldolgozás miatt már csak nehezen összehasonlítható a Dolce Gusto kávékapszulák zamatával.

 

Tény 3: Az instant kávé is van olyan erős, mint a főzött kávé

 

Az instant kávé mennyiségét tekintve, ha kizárólag a súlyát nézzük, tökéletesen ugyanannyi koffein található benne, mint a hagyományos kávékban. Csak természetesen más mennyiséget használunk belőle, az íze miatt, ezért tűnhet gyengébbnek.

 

Tény 4: A kávé vízhajtó hatású

 

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy nem a kávé maga vízhajtó hatású, hanem a koffein. Röviden úgy jellemezhető a koffein, hogy élénkítő hatással van a központi idegrendszerre és az agyra, tehát fokozza a szív- és veseműködést, továbbá bizonyos mértékig fokozza a légzést és az anyagcserét is. Ennek köszönhető a vízhajtó hatás, amely megegyezik a kávékapszuláéval.

Tartalomhoz tartozó címkék: kávékapszula , dolce gusto kávékapszula ár

Keresés