Hogyan működik a kávékapszula?
Amerikát már meghódította, és most európában is kezdenek egyre jobban terjedni a különböző kapszulás kávégépek.
Minden rendszer többnyire, a Nespresso által kifejlesztett technológiát alkalmazza más és más csomagolásban, melynek köszönhetően egyszerűen és kiemelkedően gyorsan készíthető kávéházi minőségű olasz espresso, reggelente a konyhánkban vagy akár napközben az irodában is.
A Nespresso, az Illy és a Dolce Gusto kapszulás rendszerek mind egyesével csomagolt, kávétejszínre hasonlító formájú kis kávékapszulákkal működnek, amelyek egyesével 6-8 gramm kávét tartalmaznak erősségtől, fajtától és típustól függően.
A rendszer működése egyszerre higiénikus és gyors. Kávékapszulából többfélét találunk, sok gyártó készít egyedi ízekben, egyedi pörköléssel is. Az elkészítéshez mindössze annyi a dolgunk, hogy a kiválasztott kapszulát behelyezzük a gépbe kicsomagolás nélkül, majd ráhajtjuk a biztonsági fedelet, a kávégépet pedig bekapcsoljuk.
A kávékészítés első folyamataként a gép lyukakat szúr a kapszula két végén, majd kiemelkedően nagy (12-20bar)nyomással forrásban lévő vizet présel át rajta, ettől lesz a kávé igazán krémes és telt aromájú. A kávéfőzés után, a kávézacc a kapszulában marad, és a gép újbóli kinyitásával az előző, már teljesen kiszáradt kapszula egy gyújtő edénybe esik, amit később egy mozdulattal kivehetünk a gépből.
A hagyományos gépekkel szemben sokkal higiénikusabb a rendszer és sokkal gyorsabb is. Egy espresso, vagy egy hosszú kávé, akár cappuccino elkészítése nem vesz igénybe 15 másodpercnél több időt. A ma kapható legtöbb kávékapszula esetében szerencsére ez a gyorsaság egyáltalán nem megy a minőség rovására, és ebben rejlik az igazi előny.
Tartalomhoz tartozó címkék: kávékapszula , dolce gusto kávékapszula ár