A kávézás és a koffein hatása
Minden egyes elfogyasztott Dolce Gusto kávé élénkítő hatással van, mind az agyunkra, mind az egész idegrendszerünkre. Az az állítás hamis azonban, hogy a mindennapi kávézás hosszabb távon is növelheti teljesítményünket - támasztották alá kutatással a Bristoli Egyetem doktorai.
Teljesen mindegy, hogy szemes kávéról, Nespresso vagy akár Dolce Gusto kapszuláról van szó, szinte mindenki a kávéban rejlő koffeinbomba pozitív hatását keresi az italban, a legtöbben pedig a munka előtti, azaz reggeli időpontban.
Azonban a fenn említett extra energia a gyakori fogyasztók esetében kizárólagosan csak illúzió és egyáltalán nem valóságos – bizonyította be a Bristoli Egyetem kutatócsoportja Peter Rogers táplálkozáspszichológus felügyelete alatt. A különböző koffeinszármazékokat tartalmazó italok gyakori fogyasztásakor nem mutatható ki semmilyen teljesítménynövelő hatás, csupán azon fogyasztók esetében mérhető bárminemű teljesítménynövekedés, akiknek a szervezete nem szokta meg a gyakori és rendszeres időközönkénti koffein bevitelt. A hozzászokási határ a kutatás szerint napi 3 kávénak megfelelő mennyiségnél van, bár ez természetesen egyénfüggő. És a dokumentumok kiemelik, hogy a rendszeresség nagyban hozzájárul ehhez a folyamathoz.
A kávé élénkítő hatása azonban köztudott és egyáltalán nem is vitatott. A szervezetbe bevitt nagyobb mennyiségű koffein stimulálólag hat az ember központi idegrendszerére és megemeli mind a pulzusszámot, mind a vérnyomást. Például kimutatható, hogy a kávéfogyasztók sokkal kevésbé érzik magukat fáradtnak egy csésze Dolce Gusto kapszulás kávé elfogyasztása után.
Dr. Rogers 400 pácienssel folytatott megfigyelésében viszont komoly eltérések mutatkoztak az éberségi szint és a valós, mérhető teljesítőképesség között. A két csoportra választott alanyok egyik fele koffeintartalmú tablettákat kapott, a másik csoport tagjainak viszont Koffeinmentes Dolce Gusto kapszulát kellett fogyasztaniuk. A készítmények beszedése előtti 20 órában a csapatok egyik alanya sem fogyasztott semmilyen formában koffeint. Azon alanyok számára, akik nagyon ritkán éltek a kávékapszulák nyújtotta szenvedélynek sőt, még a teázást is nélkülözték, azoknak nem okozott gondot, ha placebo készítményt kaptak. A gyakorta koffeinhez jutó alanyok esetében azonban szinte kivétel nélkül negatív élettani jelek mutatkoztak meg, a rendszeres koffeinbevitel megszakadásával. Gyakran panaszkodtak fáradtságra és a koncentrációképességük gyengülésére.
Azok akik viszont kávékapszula formájában hozzájutottak a napi adagjukhoz, a folyamatosság fenntartása miatt szinte semmilyen negatív tünetet sem vettek észre.
Koffeinmennyiségek:
Egy közepes méretűre elkészített Dolce Gusto kávékapszula 80-150 mg koffeint tartalmaz, attól függően, melyik fajtáját fogyasztjuk. A sokat emlegetett, minőségileg is gyengébb instant-kávé kevesebbet tartalmaz. Egy megfelelően főzött csésze zöldtea elfogyasztásával 30-50mg koffeint viszünk be a szervezetünkbe, a fekete pedig 35-60mg koffeinnel pörget fel bennünket. Egyes gyakran ostorozott, cukrozott üdítőitalokban (pl. Coca Cola vagy Pepsi), valamint az energiaitalokban is nagy mennyiségben található. Általában ezekben az italokban deciliterenként 16-32mg koffeinttalálható.
Összességében a kutatás kimondja, hogy a kávézás nem egészségtelen, sőt mértéket tartva még az érhálózatunkat és a szívünket is óvhatjuk vele . A dokumentáció mindössze annyiról szól, hogy könnyű hozzászokni az élvezethez, ami később már kevésbé vagy egyáltalán nem lesz hatékony. De ezzel ne törődjön senki, aki 2 csészényi Dolce Gusto kapszulánál kevesebbet fogyaszt el naponta, azt ez a veszély egyáltalán nem fenyegeti .
Tartalomhoz tartozó címkék: kávékapszula , dolce gusto kávékapszula ár